PEDIFECTO  

Voor de perfecte verzorging van uw voeten en handen

Een drukontlastende orthese tegen 

een likdoorn tussen de tenen

 


Een corrigerende orthese voor een ruiterteen
Een orthese is een op maat gemaakt hulpmiddel, vervaardigd uit zachte silicone (rubber), dat een bepaald segment ter hoogte van de voet ontlast of corrigeert. Een orthese wordt direct op de teen of voet gevormd, waardoor er een perfecte pasvorm wordt gewaarborgd. Ortheses nemen niet veel extra ruimte in, maar uw schoen moet wel ruim genoeg zijn om uw tenen met orthese erin te laten passen.

Een orthese kan een oplossing bieden voor veel uiteenlopende voet- of teenklachten en klachten die ontstaan door drukpunten van de tenen of voeten:
   -Een weke likdoorn tussen de tenen
   -Een hamerteen
   -Één of meerdere klauwtenen
   -Likdoornvorming op de tenen
   -Likdoornvorming onder de teenkopjes
   -Bescherming van de grote teen knok (hallux valgus)
   -Een zenuwbeknelling tussen twee middenvoetsbeentjes (een mortonse neuralgie)

Als de tenen nog soepel genoeg zijn, wordt een orthese gemaakt die de stand van de tenen  corrigeert. Als de tenen stijf zijn of pijnlijke "knobbels" hebben wordt een orthese gemaakt om de pijnlijke plekken te ontlasten. Het is ook mogelijk dat er een corrigerende orthese wordt gemaakt die tevens pijnlijke plekken ontlast.

Om een klacht goed te behandelen is het belangrijk om te weten hoe de klachten ontstaan. Ik probeer dan ook altijd eerst de oorzaak op te sporen door het probleem uitgebreid te bespreken, omdat zo al vaak veel problemen opgelost kunnen worden. Afhankelijk van de klachten wordt er gekeken naar:
   -Pijn- en drukplekken op de tenen
   -De beweeglijkheid en stand van de tenen
   -De schoenen

Het is normaal dat u de eerste dagen, bij het dragen van uw nieuwe orthese, moet wennen. Daarom is het aan te raden het dragen ervan op te bouwen: dagelijks 2u, 4u, 6u, 8u... zodat u meestal na 1 week aan de orthese gewend bent.
Klachten hebben tijd nodig om te herstellen, dus verwacht geen wonderen vanaf dag 1. Het lichaam heeft ongeveer 6 tot 8 weken nodig om zich aan te passen (afhankelijk van de klachten). Een orthese mag echter geen pijn doen of irriteren, moest dit het geval zijn, moet u direct contact opnemen en zal de orthese aangepast worden.

Gebruik orthese:
          ° Enkel dragen in gesloten schoenen/sloffen of met een sok, zodat de orthese mooi op
            zijn plaats blijft zitten
          ° Dagelijks afwassen met water en een niet agressieve zeep (b.v. handzeep)
          ° Altijd goed afdrogen voor gebruik
          ° Doe de orthese 's nachts uit
          ° Ter bevordering van het draagcomfort kan de orthese (na reiniging en drogen)  
            bewaard worden in talkpoeder. Voor gebruik het overtollig poeder "afkloppen".